Markedet er præget af store bevægelser i EPADs og systemkontrakten. Det har givet EPADs til 20 euro, mens systemkontrakten ligger på 12 euro. Faktisk er niveauet for EPADs så højt, at vi ikke mindes en EPAD, der har ligget så markant højere end systemkontrakten. En af forklaringerne skal findes i nedbør og fyldte hydromagasiner, der fik systemkontrakten til at rasle. Samtidig præsterede gasmarkedet og CO2-kvoterne godt, og det har skabt et større spænd mellem den tyske systempris og den danske. Når prisforskellen mellem de to stiger, stiger EPADen tilsvarende.
Prisen på CO2-kvoter er på vej mod mere normale niveauer på 30 euro. Modsat sidste måned, hvor vi var vidne til et markant dyk i kvoterne. Den toneangivende forklaring på kvoternes tur opad skal findes i den politiske dagsorden, hvor CO2-kvoterne forventes at indtage en endnu større rolle, hvis de ambitiøse CO2-mål skal indfris.
Et kig mod gasprisen viser, at den er godt kørende. Prisen ligger i skrivende stund på 15 euro. Det er fortsat billigt, men det er en pris på vej op, når vi sammenligner med de tidligere måneder. Den opadgående pris er primært grundet sæsonen, hvor fyringen for alvor er sat ind.
I sidste måneds Markedsnyt berettede vi om en hydrobalance – der sammen med CO2-kvoterne – dikterede markedet. Hydrobalancen ligger fortsat på +20 TWh, men vejrguderne spår tørt vejr i den kommende periode, og det sender balancen nedad og rammer +14 TWh ultimo december. Svækkes hydrobalancen som forventet, vil systemprisen unægteligt stige og samtidig sende EPADs i endnu uhørte højder. Men det afhænger alt sammen af, at vejret leverer som vejrguderne spår.
Den fælles nordiske systempris ligger på 20 euro – som sidste måned. Men det betyder ikke, at markedet har været i bero – tvært imod. Systemprisen har taget en voldsom rutsjebanetur den seneste måned, hvor den var nede at runde 12 euro. En af årsagerne til rutsjebaneturen er hydrobalancen. Den har været så høj, at man har solgt løs af reserverne – og det gav systemprisen et dyk.