CO2-priser tæmmer markedet

Markedsnyt november 2020

Lave CO2-priser, fyldte hydromagasiner og en pandemi, der igen spøger, er de toneangivende parametre på det nordiske elmarked netop nu. Og så udspiller der sig en magtkamp om gasforsyningen til Europa, hvor amerikanerne har sat en midlertidig stopper for færdiggørelsen af North Stream II. Midtjysk Elhandel – MEH – giver dig her en aktuel status over elmarkedet i Danmark og Norden. 

Markedssituationen i skrivende stund

I september måneds Markedsnyt kunne vi berette om et marked på vej mod mere normale tilstande efter flere måneders turbulens som følge af en pandemi, der mildest talt, slog markedet ud af kurs. Nu har pandemien igen fat, og det har endnu en gang sat sine spor på det nordiske elmarked.

Prisen på CO2-kvoter har taget et dyk. En af forklaringerne skal findes i coronapandemien, der har bredt en latent frygt i markedet. Flere lande er på vej mod nedlukning og sker det, vil det forplante sig og smække prisen ned. Det er en risikofaktor, der lige nu spøger. Selvom man bestræber sig på, at fabrikkerne producerer som normalt, så har frygten allerede nu vist sig på produktionen, der er faldende, fordi forventningerne går på mindre efterspørgsel. Det har givet et overskud af CO2-kvoter, der selvsagt har sendt CO2-prisen én vej – nedad. På den politiske dagsorden fylder CO2-priserne, og her går arbejdet på at hæve priserne. Var det ikke tilfældet, ville vi se markant lavere priser end tilfældet er nu.

Hydrobalancen har de seneste måneder ikke været den toneangivende årsag til systemprisens udvikling, men nu indtager den igen pladsen som en af de afgørende faktorer. Hydromagasinerne er fyldte, og vi ser en hydrobalance i +20 TWh. Og med udsigt til mere nedbør de kommende uger, lyder forventningen på et endnu højere niveau.

Kigger vi på markedsligningen, så hedder den i skrivende stund lave priser på CO2-kvoter og en hydrobalance i markant plus. Det kan ikke andet end være lig med en lav systempris. Og ganske rigtigt. Den fælles nordiske systempris ligger primo november på 20 euro, altså 20 % lavere end for blot en måned siden. Og i den ligning kommer vi som sagt ikke uden om den frygt, der har bredt sig i markedet. For hvilken konsekvens coronapandemien denne gang får, kan vi kun gisne om.

MEH-køb-bæredygtig.png Klima og vejr

Et blik rettet på 40-dages prognosen for vejret i Danmark og Norden viser en smule mere nedbør end normalt – plus 2 TWh i forhold til de +20 TWh, der er i magasinerne nu. Men ikke noget, der får konsekvens for priserne. Det samme gælder temperaturen, som ligger tæt på normalen for årstiden. Så heller ikke her ser vi noget, der giver anledning til ændrede prisniveauer.

Globe Negativ 75X75 Internationale forhold

Den oversøiske gasledning, North Stream II, ser igen ud til at blive bremset af USA. Amerikanerne sætter endnu en gang sanktioner, som skal forsinke færdiggørelsen af gasledningen, der går fra Rusland til Tyskland gennem Østersøen i både dansk, finsk og svensk farvand. Nok hævder amerikanerne, at sanktionerne går på blandt andet sikkerhedsforanstaltninger, men gisninger går på, om det ikke er et politisk træk, vi her er vidne til. Det handler i al sin enkelthed om, hvilken stormagt der sætter sig på gasforsyningen til Europa.

Udover, hvad der forventes at være et politisk træk fra USA, ser vi ikke internationale forhold, der præger udvindingen af hverken kul eller gas. Der produceres fortsat for normal kraft. Heller ikke det amerikanske præsidentvalg vurderes at få afgørende betydning.

MEH's rådgivere anbefaler

En hydrobalance i +14 TWh og en usikkerhed om, hvorvidt corona igen sender lande i nedlukning, giver et lavt prisniveau. Og der er ikke udsigter til, at prisen vil stige foreløbigt. Tvært imod. Hvis nedlukninger lande over bliver en realitet, er det ikke usandsynligt, at markedet falder yderligere 15-20 %. Tør man tage chancen og satse på, at coronaen endnu engang giver et reduceret forbrug og presser priserne i bund, kan der være endnu lavere priser i vente.

Markedsnyt i tal

36,02 EUR/MWh
Spotpris DK1 pr. 4. november 2020
36,69 EUR/MWh
Spotpris DK2 pr. 4. november 2020
25,15 EUR/t
CO2-kvotepris pr. 4. november 2020
26,80 EUR/MWh
Systempris pr. 4. november 2020

Prisudvikling

Prisudvikling November Markedsnyt Meh

Spotpris-udvikling

Spotprisudvikling November Markedsnyt Meh

Er du klar til at handle strøm?
Kontakt os allerede i dag.

Maj-Britt Christiansen

Key Account Manager

Læs mere om Maj-Britt

Seneste Markedsnyt

Indholdet i Markedsnyt er udtryk for MEH’s nuværende vurdering af markedet og kan ikke erstatte individuel rådgivning. MEH påtager sig intet ansvar for tab eller omkostninger, som direkte eller indirekte har noget med indholdet i Markedsnyt at gøre. MEH kan ikke gøres ansvarlig for fejlagtige oplysninger i Markedsnyt.